Vf. Pietroasa 1201m – la granița dintre două județe – 11.04.2015

   Iată că nici anul acesta nu am stat acasă de Sărbătorile Pascale și am profitat de vremea excelentă, pentru a încerca un traseu mai lung și mai solicitant. Zona de graniță dintre Maramureș și Satu Mare, pare a fi o zonă mai puțin abordată de drumeți, probabil din cauza distanțelor până la intrările în trasee și al accesului în zonă prin transportul în comun.

DSCN0007 DSCN0017 DSCN0022  Pe la 8:00 ne întâlnim 3 persoane, pornim spre Băița și ne bucurăm de seninătatea cerului și de soarele puternic. Alegem un traseu drăguț, sub formă de circuit, ce începe de pe un drum forestier de la capătul Băiței, înainte de un pod ce duce spre Ulmoasa. Parcăm mașina și ne avântăm pe triunghi albastru, pe lângă pârâul Limpedea. Încet, încet, apar și florile specifice primăverii și ceea ce se observă foarte clar este faptul că aici abia acum se topesc zăpezile, fiindcă peste tot curg pâraie repezi de apă.

DSCN0032 Fețele temporale ale primăverii trec ușor descrescător, pe lângă noi, în timp ce urcăm drumul forestier ce ne aduce repede într-un loc de camping foarte bine ales, unde facem un mic popas de ceai. Încep să apară și brazii, semn că deja suntem la aproximativ peste 500-600 m altitudine, și ne gândim că urmează o bucată de traseu într-o continuă urcare, puțin mai dificilă. Asta, însă, nu prezintă așa o problemă și continuăm cu avânt spre traseul de creastă ce se arăta în fața noastră.

DSCN0034 DSCN0037 DSCN0044 DSCN0049 Ajungem astfel, pe o bandă roșie abia vizibilă și privim spre câte vârfuri mai avem de urcat și coborât până să ajungem la Vf. Pietroasa. Cărarea este destul de vizibilă și nu ne este foarte mare mirarea, când întâlnim petice serioase de zăpadă și o multitudine de ghiocei, mai mult înghețați. Ajungem într-o poiană plină de lușcuțe, din zona Poienii Sfinților(conform hărții), unde Mira își face de cap printre ele pentru 2 poze, 😀 , și în câteva minute ajungem la o stâncă, punct de belvedere, de pe la 900 m, spre Baia Mare și lanțul de munți înconjurători: Gutâiul cu Creasta Cocoșului, Igniș, Mogoșa și mai în depărtare Șatra lui Pintea, de pe lângă Tg. Lăpuș.

DSCN0055 DSCN0063 DSCN0086 DSCN0099 DSCN0114 DSCN0131DSCN0132  Aici stăm să luăm masa, fiindcă bateriile erau deja spre gata, ne întindem puțin în iarba moale să moțăim și luăm somn aproape o jumătate de oră, fapt ce ne umple din nou cu energie. Numai bine, fiindcă urma o urcare scurtă dar solicitantă pe Vf. Pietroasa și apoi o coborâre lungă, lungă înapoi la mașină. Pe vârf admirăm noua instalație de tele-schi din Luna Șes, ce stă în așteptare de ceva vreme, nefolosită. Ne întâlnim cu doi salvamontiști ce tocmai urcau pe pârtie și schimbăm două vorbe…ne bucurăm când auzim că au în plan remarcarea traseului de creastă până inclusiv în Poiana Soci de lângă Blidari, și ne oferim și noi sprijinul pentru această acțiune de toamnă.

DSCN0129 DSCN0135 DSCN0136 DSCN0153 DSCN0159 DSCN0161DSCN0164 DSCN0166   Începem coborârea și dăm destul de repede într-un drum forestier ce ne va duce pe lângă Valea Colbului până la mașină…drum lung și plictisitor, fiindcă nu prea ai ce vedea. Mai facem o oprire scurtă, cât timp Mira culege niște leurdă și ajungem în jur de ora 19:00, destul de obosiți, la mașină.

DSCN0171DSCN0174DSCN0177DSCN0189

panorama de la punctul de belvedere:Panorama 1

This entry was posted in Iesiri. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *