Caravana Ecoturistică–etapa Ecoturism

Etapa Ecoturism – prima etapă a proiectului Caravana Ecoturistică, s-a încheiat duminică 21.06.2015. A fost o dimineață înnorată, însă prognoza ne spunea că vor fi zero % șanse de ploaie. Probabil din cauza norilor și a faptului că era duminică, prea puțini înscriși au fost prezenți pentru o nouă drumeție, stabilită pe traseul Parc – Măgura – Valea Lungă – triunghi albastru – Piatra Virgină – Parc. Recunosc, că am fost dezamăgit de prezența mică, având în vedere numărul înscrișilor de pe listă, și mai ales fiindcă era zi de competiție. Se pare că așa se întâmplă atunci când oferi servicii pe gratis…degeaba umbli după fonduri de la Primărie și alți sponsori, ca să poți oferi niște premii frumoase, diplome și altele. Asta e…oferi pe gratis: e neinteresant, nemotivațional…ceri taxă de înscriere: ”păi de ce să plătesc pentru asta?”.

caravana

   În fine, noi mergem înainte și sper ca lumea ÎNSCRISĂ să participe la următoarele etape, și anume, Orientare Sportivă, Prim Ajutor și Alpinism. Anunț pe această cale, că cine nu participă la cel puțin două etape din primele trei(Ecoturism, Orientare Sportivă, Prim Ajutor), nu va intra gratuit la Alpinism.

DSCN1296

   Să vă povestesc, totuși, de tura de duminică. La ora 9:00 ne-am întâlnit la ciuperca din parc 3 copii, 1 părinte și 4 organizatori. Am așteptat sfertul academic și am pornit spre Pensiunea Măgura cu gândul de a trece cât mai repede de partea cu asfalt. Ne ajunge la bariera de lângă pensiune încă o pereche părinte-copil, și le arătăm tuturor cum să folosească busola împreună cu harta.

DSCF3963

   Le povestim pe unde vom merge, pe hartă, și pornim pe drumul forestier de pe lângă Valea Lungă. Ajungem repede printre pietrele pârâului și înaintăm cu pași mărunți, ca într-o peșteră nou descoperită.

DSCN1290

DSCN1302

   După puțin timp, găsesc o bucată de cuarț interesantă, cu inserții mov-violet, de care ne spune Cami că este o piatră semiprețioasă, ce se numește amethyst. Mnoah…atât a trebuit…că toți eram deja cu ochii bulbucați printre pietre, după frumusețile violet. Mai găsim câteva bucățele si apoi, deodată, apare Godzilla Smile, un ditamai amethyst-ul, pe care-l iau cu mine până acasă.

DSCN1299

DSCN1303

DSCN1305

   Ieșim de pe vale și ajungem la intersecția cu traseul triunghi albastru, unde începea deja drumul de întoarcere. Era în jur de ora 12:00 și ne gândeam la pauza de masă. Știam că mai avem foarte puțin până la locul în care ne-am gândit să ne oprim, așa că am continuat drumul fără prea multe zăboviri. Ne folosim și de coardă fiindcă întâlnim o pantă mare și alunecoasă.

DSCN1310

DSCN1311

DSCN1317

DSCN1325

DSCN1342

DSCN1333

DSCF3982

DSCF3985

DSCF3987

   După ce ne luăm porția de energie necesară, ne îndreptăm spre Piatra Virgină pentru a susține mica competiție pe care am pregătit-o pentru participanți. Cărarea până acolo, însă, nu a fost chiar așa de „rapidă”, fiindcă tufele de mure erau crescute bine de tot.  Iată-ne, însă, ajunși la Piatra Virgină, unde nu stăm mult și îi dăm drumul competiției.

DSCF4016

   Am avut participanți din două categorii de vârstă: până în 10 ani și între 10 – 14 ani; dintre cei de peste 14 ani nu au fost prezenți. La prima categorie au avut de desenat ce marcaje turistice cunosc, iar cei din a doua categorie, au primit câteva întrebări legate de ceea ce li s-a povestit în cele două drumeții și să traseze pe hartă drumul făcut în această tură.

DSCN1356DSCN1357DSCN1358DSCN1359

   Fiecare participant a putut acumula un total maxim de 22 de puncte în această tură, iar pentru întreaga etapă(cele două drumeții), 36 de puncte. Punctajele au fost:

  • 10 puncte pentru prezență și echipament minim obligatoriu
  • 2 puncte pentru fiecare marcaj desenat corect
  • 2 puncte pentru recunoașterea traseului pe hartă
  • 2 puncte pentru fiecare răspuns corect

Rezultate Ecoturism – etapa 1b:

  • Helindean Cosmin – 22 puncte
  • Gonța Andrada – 22 puncte
  • Gonța Alexandra – 20 puncte
  • Petrovan Antonia – 19 puncte
  • Plavoșin Vlad – 18,5 puncte

Rezultate totale etapa Ecoturism:

Locul 1: Helindean Cosmin – 36 puncte

DSCF4027

Locul 2: Petrovan Antonia – 33 puncte

DSCF4023

Locul 3: Plavoșin Vlad – 32,5 puncte

DSCN1361

Locul 4: Gonța Andrada – 22 puncte

Locul 5: Gonța Alexandra – 20 puncte

Cei ce au fost doar în prima drumeție au acumulat 14 puncte! Țineți cont, că aceste puncte se cumulează pentru premierea finală, după ce se desfășoară toate probele, așa că ar fi bine să nu ratați nici o drumeție. Open-mouthed smile

Am premiat câștigătorii și am început coborârea înapoi în parc, bineînțeles, ne-am mai ajutat(distrat) cu coarda.

DSCF4035

DSCF4037

DSCF4042

DSCF4045

Pe data viitoare!!!

DSCF4029

 

Mulțumim Primăriei Municipiului Baia Mare și sponsorilor noștri:

SPONSORII

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *